European Congress of Clinical Microbiologists and Infectious Diseases in Amsterdam – presentation of our findings

Abstract:

European Congress of Clinical Microbiologists and Infectious Diseases (ECCMID) is the largest annual professional event for physicians, laboratory workers, scientists and researchers in microbiology and infectious diseases. This year’s already 26th ECCMID saw a record-braking attendance – the event was attended by 11,640 participants from 123 countries all around the world. 4-day program consisted of 113 lectures, 615 electronic posters presented verbally, other 985 electronic posters without verbal presentation and 1 761 paper posters displayed during the congress.


V rámci prednáškových blokov boli vzdelávacie workshopy zamerané na konkrétnu oblasť alebo aktuálnu problematiku, stretnutia s expertmi a rôzne sympóziá. Bližšie informácie o podujatí nájdete na webovej stránke http://www.eccmid.org/.

Po predchádzajúcej aktívnej účasti pred dvomi rokmi na 24. ECCMID v Barcelone,  kde sa nám podarilo prvýkrát odprezentovať  poster s predbežnými  výsledkami liečby chronických  a recidivujúcich kolpitíd autovakcínami, sa nám tentokrát podarilo prebojovať medzi elektronické postery s ústnou prezentáciou. Náš poster s názvom „Treatment of chronic and recurrent vulvovaginitis with autogenous microbial vaccines – a two year follow-up study“ po posúdení tromi nezávislými recenzentmi zaradili do elektronickej posterovej sekcie s názvom „Vaccine research news between microbiota, seroprotection and attitudes“ pod číslom EP0250. Sekciu moderovala Hanna M. Nohynek, expertka na vakcináciu z Helsínk. Poster som prezentovala v anglickom jazyku s 5 – 6-minútovým stručným prejavom, záujemcovia  kládli 1 – 2 otázky.

 

Naša práca pozostávala z hodnotenia úspešnosti liečby súboru 61 pacientok liečených autovakcínami na chronické a recidivujúce kolpitídy počas rokov 2011 až 2013 a z hodnotenia ich zdravotného stavu počas dvoch rokov po ukončení liečby autovakcínami. U každej pacientky sme zaznamenávali informácie o zdravotnom stave a mikrobiologických kultivačných nálezoch a hodnotili sme počet recidív, ktoré mali počas 10-mesačnej liečby a v období následného dvojročného sledovania. Štúdiu sme ukončili v októbri 2015. Do skupiny úspešne liečených pacientok sme zaradili pacientky, ktoré nemali recidívu alebo mali len jednu recidívu počas 10 mesiacov liečby autovakcínami (skupina S). Pacientky, ktoré mali 2 recidívy počas liečby, sme zaradili do skupiny čiastočne  úspešne  liečených  (skupina P). Pacientky, ktoré mali 3 a viac recidív, sme zaradili do skupiny neúspešne  liečených  (skupina F). Na konci 10-mesačnej liečby sme mali 41 (67,21 %) úspešne liečených pacientok (skupina S), 12 (19,67 %) čiastočne  úspešne liečených  (skupina P) a 8 (13,12 %) neúspešne  liečených  pacientok  (skupina F). Následne  po ukončení liečby v prvom aj v druhom roku sledovania sme hodnotili počet recidív v jednotlivých skupinách pacientok. Ukázalo sa, že u 70 – 78 % pacientok skupiny S pretrvával výrazne zlepšený zdravotný stav počas 2 rokov po skončení liečby. Väčšina pôvodne čiastočne úspešne liečených (skupina P) a dokonca niekoľko pacientok z pôvodne neúspešne liečených (skupina F) bolo tiež bez recidív alebo maximálne s jednou recidívou počas dvojročného sledovania. Celkový podiel pacientok bez recidív alebo s jednou recidívou počas 1. roka sledovania bolo 67,21 % a v 2. roku 68,85 %.

Zistili sme, že táto forma liečby účinne redukuje počet recidív bakteriálnych a mykotických  kolpitíd. Napriek  tomu, že liečba autovakcínami je historicky zaužívaná liečebná metóda chronických  infekcií odolávajúcich antimikrobiálnej liečbe v okolitých štátoch, ako sú Česká republika, Rumunsko, Poľsko, náš príspevok bol jediný, ktorý sa zaoberal touto problematikou. V odborných  kruhoch sa však stále intenzívnejšie zdôrazňujú problémy spôsobené nedostatočnou  účinnosťou antimikrobiálnej terapie a hľadajú sa alternatívne riešenia. Aj to môže byť dôvodom, prečo nám dali priestor na takom dôležitom podujatí, a bolo pre nás cťou a potešením prezentovať naše výsledky aj v zahraničí. Poster je dostupný na webovej stránke: http://eccmidlive.org/#resourcegroups/query=ep0250.